Ik ben Paula Hilverda

Paula HilverdaTijdens mijn school, de nijverheidsschool, heb ik geleerd met kinderen om te gaan. Dat heeft een aparte plek in mijn hart gekregen. Na mijn schoolopleiding wilde ik in kindertehuizen verder werken. Ik had al twee banen. Mijn ouders vonden dat een verpleegkundige opleiding beter bij mijn toenmalige werkzaamheden zou passen. Op hun advies kwam ik in 1967 op Julianaoord dat hoorde bij Zon en Schild, om de opleiding in de verpleging te doen. In het begin vond ik het leuk en prima. Met de collega ’s  had ik veel plezier na werktijd. Maar na ongeveer ruim een jaar miste ik de kinderen van de tehuizen steeds meer. Om die reden heb ik toen een opleiding voor kinderverzorging gedaan. Daarbij wilde ik meer de creatieve kant op. Eind 1969 heb ik mijn hart gevolgd door weg te gaan bij Julianaoord en bij de Johanna stichting te gaan werken. Daar kon ik met  gehandicapte kinderen aan de slag. Dat bleek inderdaad de weg die voor mij geschikt was. Ik had het dus reuze naar mijn zin. Zo zelfs dat ik een opleiding voor groepsleidster in Utrecht ben gaan volgen.

Als je wilde trouwen kon je in die tijd nadien niet meer bij de kinderen werken. Tijdens mijn verlovingstijd heb ik zelfs mijn ring af moeten doen om maar niet ontslagen te worden. In 1973 ben ik getrouwd met Harry. Vanaf die tijd ben ik thuis met een kinderopvang begonnen. In die tijd heb ik tevens een cursus creatieve handvaardigheid gevolgd op de volksuniversiteit in Amsterdam.

Het creatieve kon ik niet laten.  Een oproep om vrijwilliger te worden in het museum trok mijn belangstelling omdat ik hoopte mijn creativiteit kwijt te kunnen. Bovendien heb ik, door het werk van mijn man, altijd belangstelling gehad hoe Zon en Schild is ontstaan. Ook musea bezoeken trok mij altijd. Zodat ik mij nu weer op mijn plek voel in het museum, mede omdat ik nu vooral creatieve dingen kan maken. Zo maak ik hoofden op paspoppen omdat die een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling vormen. Zij moeten de diverse uniformen van de verpleegkundigen showen. Bovendien ook het werk als verpleegkundige of als arbeidstherapeut. Wordt u nieuwsgierig, kom dan maar kijken op maandag en woensdag middag van  13.30 tot 16.00 uur.