Ik ben Klaas de Ruiter

Klaas de RuiterNa de lagere school ben ik naar de ambachtsschool gegaan voor opleiding timmerman. Toen ik 14 jaar was ben ik gaan werken in de kolenzaak van mijn vader. Vakdiploma vaste en vloeibare stoffen en midden stands diploma gehaald. Zwaar werk maar wel gezellig. Kwam bij veel mensen thuis om kolen te brengen. Dit heb ik tot 1965 gedaan, onderbroken door mijn diensttijd van 1957 tot eind 1958 bij de cavalerie als schutter op een centurion tank ( 50 ton ). Heb de kolenzaak verlaten doordat het aardgas kwam en er geen toekomst meer was voor de kolen. Mijn vader heeft na 2 jaar de zaak verkocht aan de Steenkool Handels Vereniging (SHV).

Via via gehoord dat er een chauffeur werd gezocht bij Paleis Soestdijk. Heb gesolliciteerd en was blij dat ik werd aangenomen. Dit was een hele grote verandering. Na hard werken in de kolenzaak nu veel zitten wachten op een ritje. Het verschil was te groot en na twee maanden heb ik besloten wat anders te zoeken. Ben toen gaan werken als chauffeur bij een groothandel van levensmiddelen (De Kroon in Zeist). Ging ’s morgens met een truc met oplegger in een bepaald rayon winkels bevoorraden.

Na negen maanden stond er een advertentie in de krant dat er op Z&S een chauffeur/timmerman werd gevraagd. Heb gesolliciteerd en werd aangenomen. Ben op 1 juni 1967 in dienst gekomen bij dhr. W. Vermeer (timmerwerkplaats).

In die tijd werd de eerste vrachtwagen gekocht, een Opel Blitz, waarmee ik voor de timmerwerkplaats en de stoffeerderij hout, vloerbedekking en meubels ging vervoeren. Naast mijn werk in de timmerwerkplaats hielp ik ook in de stoffeerderij bij dhr. Doppenberg b.v. met het leggen van spaanplaat ondervloeren. Ook reed ik voor de arbeid therapie voor bedrijven die montagewerk op Z&S lieten uitvoeren.

Twee jaar later werd de eerste  V.W  personenbus aangeschaft en ging ik ook personen vervoeren b.v. kinderen naar verschillende scholen en patiënten naar het ziekenhuis of andere bestemmingen. Patiënten gingen ’s zomers op vakantie naar een bungalowpark onder leiding van juffr. Van Boeijen en dan reed ik op zaterdag met de vrachtwagen heen en weer met levensmiddelen en wasgoed. Na enige tijd kwam het vervoer onder dhr. De Ruiter (naamgenoot) van de schoonmaakdienst en kwam ik bij een andere dienst te werken.  Toen na een half jaar een functie bij de stoffeerderij vrijkwam heb ik met dhr. Doppenberg mijn best gedaan om bij de stoffeerderij geplaatst te worden. Dat lukte en ben toen gaan proberen het stofferen onder de knie te krijgen. Een cursus gedaan bij Forbo in Krommenie, samen met Henk v.’t Hof. We werkten veel op de paviljoens en kwamen veel op de zolders en in kelders,  daar stonden veel oude meubels en apparaten die niet meer werden gebruikt. Na wat vragen mochten we dat meenemen en werd zodoende het museum weer wat uitgebreid. Hierdoor werd ik echt betrokken bij het museum.

Ik ben achtentwintig jaar werkzaam geweest op Zon & Schild en ben 1 mei 1995, op 57 ½ jarige leeftijd, met de vut gegaan. Tweeeneenhalf  jaar eerder dan normaal het geval was, door de gunstige regel van het oude pensioenfonds.

Ik heb met veel plezier gewerkt en denk nog wel eens:”Wat was Z&S in mijn tijd een goede werkgever”.